Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık

Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık

Her ne kadar tehlikesiz de olsalar tehlikeli de olsalar tüm ürünlerin hem dünyamıza hem insanlara hem de yaşamımıza ne kadar büyük oranda zarar verdiğinin farkında mısınız? Biz insanlar olarak kendi elimizle yaşadığımız ve nefes aldığımız ortam olan dünyaya kirletiyor kendi yaşamımıza riski ediyor ve hayvanların en doğal yaşam hakkını gasp ediyoruz.

Tehlikesiz atıklar her ne kadar insan sağlığına ve hayvan sağlığına zararsız gibi görünse de bu sadece kısa süreli bir süreç içerisinde geçerlidir. Örneğin plastik atıklar görünüm itibariyle zararsız ve tehlikesiz bir atık olarak görünebiliyor olabilir ancak bir plastiğin doğada tamamen yok olma süresi 500 yıla kadar sürebiliyor bu da doğal olarak hem hayvan hayatına hem de insan hayatına büyük oranda zarar verebiliyor.

Tehlikeli Atıklar Nelerdir?

Tehlikeli atıklar örneğin kirli bez, eldiven, pil, metal, akü ve benzeri ürünlerin tamamıdır. Tehlikeli atıklar örneğin petrolün direkt olarak toprağa akması, yağın direkt olarak ürün yetiştirilen toprağa dökülmesi, kirli bezin ve plastiğin direkt olarak doğaya bırakılması tehlikeli atıklar sınıfına girer nokta devletimizin hazırlamış olduğu yasalara göre yağı lavaboya dökmek kanunen suçtur, buna rağmen ev hanımlarının büyük bir bölümü kullanılmış olan ve atık hale gelmiş olan zeytinyağı, tereyağı ve diğer tüm sıvı yağ çeşitlerini lavaboya dökebiliyor.

Tehlikesiz Atıklar Nelerdir?

Bizim için tehlikesiz atık diye bir kavram asla olmadı olmayacak da nokta örneğin yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi plastik atık görünüm itibariyle doğaya, insan yaşamına ve hayvan yaşamına aslında zararsız gibi görünüyor olabilir. Ya da kirli bezin Ne gibi bir zararı olabilir diye düşünüyor olabiliriz.

Ancak hiçbir atık tehlikesiz ve zararsız olmadı olmayacak da. İnsan yaşamı için ve doğanın sürdürülebilir olması için doğamızı kirletmeme miyiz, hiçbir maddeyi direkt olarak doğaya bırakmamız gerekir. Eğer bir atık haline gelmişse onu geri dönüşüm ve geri kazanım firmaları vasıtası ile hem tekrardan kullanılabilir hale getirebilir. Hem para kazanabilir hem de doğamızı ve insan yaşamını koruyabiliriz.

380
Whatsapp
Bisit Alüminyum
Bisit Alüminyum
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?